EDUCACIÓ PER LA TRANSFORMACIÓ SOCIAL
L’educació per la transformació social (EpTS) es coneix com un procés socioeducatiu que té com a objectiu crear en els seus destinataris un esperit crític i compromès amb les causes injustes per tal de millorar la situació de l’entorn col·lectiu i individual. Temps enrere els actes que s’englobaven dins d’aquest concepte es coneixien com a “Accions de Sensibilització”.
En el marc d’aquest concepte, des de Sàhara Ponent, duem accions molt diverses dins de l’entorn de la ciutat de Lleida.
Actes de protesta i visibilització, inclús en caire festiu, de la causa sahrauí i de les vulneracions de drets que pateixen les persones refugiades com plantades de haima, projecció de documentals, concerts, performance, parlaments i manifestacions, etc. Amb la intenció de denunciar les vulneracions dels Drets Humans que es pateixen tant als camps de persones refugiades de Tindouf com a les zones ocupades del territori del Sàhara Occidental.
Formacions en escoles per enfortir els coneixements dels infants de la ciutat, buscant crear una sinergia que ajudi als nens i nenes a tindre una opinió crítica i realista sobre la realitat del poble sahrauí i d’altres pobles refugiats.
Apropem als més petits a les característiques culturals d’aquest poble amb objectes i vestimentes típiques, parlant sobre infants amb els quals es poden sentir identificats i propers com ho són els nens i nenes que participen en el projecte Vacances en Pau i creant vincles entre escoles del nostre territori i escoles dels camps de persones refugiades de Tindouf amb projectes com Coneixem Intercanviem, que consisteix en un intercanvi de material educatiu i lúdic que duen a terme els mateixos infants.
Formacions en instituts on parlem de la història del Sàhara Occidental, de la participació d’Espanya en el conflicte i de la responsabilitat administrativa que encara manté el nostre govern amb aquesta causa. Expliquem als joves la necessitat de mirar més enllà i els donem a conèixer les vulneracions de Drets Humans que pateixen persones que no estan tan lluny d’ells en anhels i desitjos, mostrem imatges del dia a dia en els camps de persones refugiades i els invitem a fer-se preguntes i indagar en els conceptes de justícia i responsabilitat.
Taules rodones i xerrades on a més de participar membres directes de l’associació també invitem persones relacionades, d’una manera o altra, amb la causa sahrauí per formar debats i converses sobre aspectes concrets i respondre les preguntes que puguin sorgir. Donem explicacions a la població que es senti interessada en el tema sobre aspectes concrets com, per exemple, la involucració del Govern d’Espanya en la situació actual de guerra als territoris ocupats del Sàhara Occidental, projectes que es duen a terme a l’associació, etc.