FEM SALUT
El projecte “Fem Salut” busca millorar l’atenció sanitària als campaments de refugiats sahrauís, especialment a la Wilaia d’Auserd, fent que la població sigui atesa en l’àmbit sanitari per les comissions mèdiques que hi treballen. Gràcies a aquestes comissions, també és possible que els professionals locals rebin un tipus de formació que els permeti exercir la seva pràctica diària amb millor garantia, augmentant d’aquesta manera la qualitat assistencial i en conseqüència, la qualitat de vida de la població. La majoria d’aquestes professionals són dones, infermeres i llevadores, que tenint en compte l’estructura de la societat sahrauí, tenen poques oportunitats de reciclar-se
Treballem a través d’aquestes línies d’acció:
- Atenció sanitària a la població dels Campament de Refugiats Sahrauís i concretament de la Wilaia d’Auserd, per part dels professionals sanitaris de Lleida.
- Formació i reciclatge professional al personal sanitari local.
- Pràctiques a terreny dels estudiants d’infermeria i medicina de la UDL (que s’incorporaran en la segona edició).
- Rehabilitació de dispensaris (Un per any, a Auserd n’hi ha cinc per rehabilitar) Els objectius de l’estratègia en cooperació pel que fa als drets humans de caràcter social, com són la salut i l’educació i que són el cor d’aquest projecte es contemplen com els valors, finalitats, prioritats i principis de l’activitat de cooperació al desenvolupament i solidaritat internacional, de l’art 3. de la llei 26/2001 de 31 de desembre de cooperació al desenvolupament.
La situació s’ha agreujat per la pandèmia de Covid-19, la guerra i la manca de suport internacional, cosa que ha interromput molts projectes.
“Fem Salut” s’inspira en la Declaració Universal dels Drets Humans, promovent el dret a la salut, la lluita contra la mortalitat infantil i la protecció de les dones i infants.
Objectiu general del programa
Garantir el Dret a la Salut de la població refugiada sahrauí. Tant en la vessant de l’accés com en la de rebre l’assistència en condicions de dignitat i de compliment del dret a desenvolupar-se social i econòmicament, com reflexa l’agenda africana per al 2063 adoptada el 31 de gener de 2015, per la UA.
Objectius específics del programa
Millorar la qualitat del sistema sanitari en els campaments de refugiats sahrauís. Així com la metodologia de treball dels professionals sanitaris dels campaments de refugiats mitjançant les formacions específiques. Millorar les infraestructures, centres d’assistència primària.
Implicar diversos professionals i entitats de la ciutat de Lleida per tal de dur a terme aquest projecte. Donar l’oportunitat a professionals sanitaris de la ciutat de Lleida de fer un intercanvi de coneixements, que els ajudin a ser resolutius amb pocs mitjans i a créixer com a professionals i com a persones. Fomentar l’intercanvi de coneixements entre professionals del camp de la salut dels campaments de refugiats sahrauís i els professionals i estudiantat de Lleida. Proveir de recursos docents actualitzats als professors de l’Escola d’Infermeria de Smara
Potenciar l’intercanvi cultural entre els participants i les famílies acollidores dels Campaments de Refugiats i potenciar l’economia de 4-5 famílies de la wilaya d’Auserd, mitjançant l’allotjament als participants.
Sensibilitzar i donar a conèixer el conflicte i el poble sahrauí mitjançant les sessions d’EpTS prèvies i al ‘retorn i les posteriors a la realització del projecte.